Postanite e-Građani!

Slika /slike/2014/egrađani na mobitelu_mPretinac.png

Sustav e-Građani uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga.

Sustav e-Građani, pored Središnjeg državnog portala koji predstavlja javni dio sustava, čine i Osobni korisnički pretinac i Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Te komponente omogućavaju sigurnu i naprednu elektroničku komunikaciju s javnim sektorom.

Osobni korisnički pretinac omogućava primanje osobnih elektroničkih poruka javne uprave i izravan pristup elektroničkim uslugama javne uprave, a dostupan je i kao aplikacija za pametne telefone.

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav omogućava korištenje elektroničkih vjerodajnica za jedinstvenu prijavu na elektroničke usluge uključene u sustav e-Građani.

Za korištenje elektroničkih usluga u sustavu e-Građani potrebno je posjedovati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav).

Ako imate elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), korisnik ste internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, student, djelatnik visokog učilišta ili djelatnik u zdravstvu već posjedujete vjerodajnicu.
Popis vjerodajnica uključenih u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav – NIAS koje vam omogućavaju prijavu nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.
 
Popis svih elektroničkih usluga možete pronaći  Dostupne e-usluge u sustavu e-Građani .

Popis svih poruka možete pronaći na Popis e-poruka u Osobnom korisničkom pretincu.

Razvoj sustava e-Građani koordinira Ministarstvo uprave, a partneri su Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijske tehnologije (APIS IT d.o.o.), u dijelu razvoja Osobnog korisničkog pretinca, te Financijska agencija, u dijelu razvoja Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava. Za financiranje sustava e-Građani zaduženo je Ministarstvo financija. Pored toga, u razvoj sustava e-Građani su uključena i ostala ministarstva te mnoge druge institucije: CARNet, SRCE, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, REGOS, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatska turistička zajednica, Državni zavod za intelektualno vlasništvo.


 

Korisnička podrška

Za rješavanje problema vezanih za kreiranje Osobnog korisničkog pretinca, elektroničke vjerodajnice ePass i mToken obratite se u Kontaktni centar na:
•  072 200027
•  e-mail na: pomoc@e-gradjani.gov.hr

Za probleme u korištenju ostalih elektroničkih vjerodajnica korisnici se trebaju javiti nadležnim institucijama koje su ih izdale (npr. u HZZO za izdavanje Pametne kartice).
 
Za probleme s korištenjem elektroničkih usluga, korisnici se trebaju javiti instituciji koja pruža uslugu (npr. u HZMO za izdavanje e-Potvrde iz mirovinskog sustava).
Kontakte institucija možete pronaći na stranicama njihovih servisa.

Saznajte više o sustavu e-Građanikako koristiti usluge u sustavu e-Građani, te otvorite svoj  Osobni korisnički pretinac!

 

Za upite medija, molimo kontaktirajte:
Ministarstvo uprave
Uprava za e-Hrvatsku

e-mail: e-gradjani@uprava.hr
telefon: 01 2357 543
faks:     01 2357 693